Byta kontorslokal

När ett företag flyttar in i sin första kontorslokal är det alltid något speciellt. Men ett växande företag kommer inte kunna stanna kvar i samma lokal hur länge som helst. Till slut kommer dagen då man beslutar att flytta lokal, vilket minst sagt kan vara en stressig tid.

Innan man börjat titta efter lediga lokaler är det viktigt att man ställer sig själv några viktiga frågor:

Hur många behöver lokalen rymma? Om företaget förväntas expandera inom en snar framtid kan det vara viktigt att tänka på det extra utrymmet som måste finnas redan nu. På så sätt slipper man göra om processen bara om något år.

Vilket typ av kontor ska det vara? Är det cellkontor, större kontorsrum med plats för 2-4 personer eller kanske till och med ett kontorslandskap som passar företaget bäst?

Har företaget några geografiska behov? Behöver man till exempel till gång till skyltläge? Hur är det med parkeringsplatser eller ett garage? Måste det finnas nära tillgång till lokaltrafik? Detta blir också en fråga som rör vid kunder och eventuella partners.

Vilket budget har företaget? Hyran blir så klart en väldigt viktigt del, men det kan även behövas tänka på frågor som inredning och kanske även någon form av renovering för att få lokalen i det skick företaget behöver.

Kan man svara på dessa frågor har man bra belägg för att börja leta lokal. Tänk dock på att det kanske inte alltid är möjligt att få något som passar perfekt. Då gäller det att veta vad man kan kompromissa med.